неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Турция смята да доставя природен газ през България и за други страни в региона

      „Споразумението, което подписахме с България в газовата сфера, ще позволи доставки на природен газ не само за България, но и за други страни в региона през България.“

      Това казва турският енергиен министър Фатих Дьонмез, цитиран от вестник „Хюриет“.

      „И двете страни подготвят своята инфраструктура, за да предоставят услуги една на друга в това отношение. Ще има средно 1,5 милиарда кубични метра газ на година. Това означава търговия с газ от почти 20 милиарда кубични метра за 13 години. Всъщност сътрудничеството ни с България в енергетиката е отдавна, защото първият природен газ дойде в Турция по трасето през Украйна, Румъния и България. Тази линия обаче не работи от две години. Сега системата ще работи в реверсивен режим. Ще можем да предоставяме услуги на всички европейски страни в този регион, особено на България“, заяви министърът на енергетиката на Турция.

      „Имаме план за създаване на център за търговия с газ. Ние завършихме нашата физическа инфраструктура. Това споразумение всъщност е първият плод на тези усилия. Сега, в съответствие с тези цели, ще има пренос на газ от България за други страни“, добави Фатих Дьонмез.

      Припомняме, че във вторник Министерски съвет подписа споразумение с турската държавна енергийна компания „Боташ“, чрез което „Булгаргаз“ получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ