неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      Христов: Русия е поискала неустойки от България заради спрените плащания към Газпром

      Русия е поискала неустойки от България заради спрените плащания към Газпром. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на БНТ. По думите му размерът на иска на Москва е конфиденциален.

      „Върви кореспонденция, тоест бяха предявени претенции от руската страна за определени суми, има отговор от наша страна“, поясни Христов.

      „Решението да се спре договора с „Газпром“ – да спрем плащането, да не отговорим на искането за промени в плащането, е изцяло на бившото правителство. Други държави са продължили да плащат, тоест, ако говорим че спазваме някакъв санкционен режим, не е вярно“, уточни още той.

      „Газът, купуван от април до август-септември, е купуван, без да се изискват сертификати за произход – тоест голяма част от него си е доказано с руски произход, тоест продължаваме да купуваме руски газ, но на по-висока цена през търговци“, добави министърът на енергетиката. 

      “Не искам да се намесвам в обвиненията, да ги интерпретирам и да изказвам предположения за виновност. Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и „Булгаргаз“ е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти“, допълни за обвиненията на прокуратурата срещу бившото ръководство на „Булгаргаз“ и срещу бившия енергиен министър Александър Николов

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ