събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Зам.-министър Събев потърси подкрепа от Германия заради вноса на украински земеделски стоки

      Зърнопроизводството е структуроопределящ сектор за развитието на земеделието и има важна социално-икономическа роля за България. Затова поддържаме активен контакт с производителите и на всеки международен форум акцентираме върху темата с вноса от Украйна, на който е подложен секторът у нас.

      Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща с Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел към посолството на Федерална република Германия в България. Той представи българската позиция по темата, както и исканията на българските производители, и допълни, че в рамките на миналата година внесеното количество маслодаен слънчоглед в България е повече от 20 пъти спрямо предходната.

      „Това е сериозен натиск върху производството на зърнени култури и огромните количества, които влизат в страната се отразяват негативно върху българското производство“, каза още заместник-министърът.

      Георги Събев коментира, че в момента се работи върху мерки, които да защитите българските земеделци.

      „С колеги от други държави членки на Европейския съюз (ЕС) обмисляме да бъде въведена гаранция за проследяемост на продуктите и суровините. По този начин ясно ще се види дали те само преминават по създадените т. нар. коридори на солидарност или остават на вътрешния пазар“ даде за пример една от мерките заместник-министърът.

      Той запозна Мориц Зайлер и с нуждата от изграждане в най-кратки срокове както на допълнителни складови помещения за съхранение на суровините, така и от осигуряването на коридори, обслужващи и други видове транспорт като например железопътния.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ