Search Suggestions
      петък, 04.10.24
      14.6 C
      София
      13 C
      Пловдив
      15.1 C
      Варна
      Search Suggestions

          Губернаторът на Херсон: Над 16 000 души са в рисковата зона след взривяването на язовира

          В нощта срещу 6 юни бе взривен язовирът при Каховската ВЕЦ, една от най-големите в Украйна, която е окупирана от руските сили от февруари 2022 г. В момента все още се изясняват мащабите на разрушенията, вече стана ясно, че има и загинали цивилни.Това разказа губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин.

          По думите му над 16 000 души в 80 населени места са в рисковата зона след взривяването на язовирната стена на „Нова Каховка“.

          „Ситуацията остава изключително сложна, нивото на наводненията намалява, но нивото на водата е високо – 5 метра. В Херсонска област са наводнени 600 кв. км., от които 32% са на десния бряг, а 68% на другия, временно окупиран от Русия“.

          Под вода са 34 населени места, разказва Прокудин. В неокупираните територии 3662 къщи са изцяло потопени. В Херсон най-тежко са пострадали 210 жилища.

          „В района тече спасителна операция. Доброволци, спасители и полиция се притичват на помощ на всички, изпаднали в беда заради руските терористи. Към момента са евакуирани над 2000 души“, допълни той.

          Той разказа, че на левия бряг положението е много критично.

          „Окупаторите изгубиха ценното време на хората с приказки, че всичко е наред и сега не бързат да помагат на пострадали от водната стихия, която се случи по тяхна вина. Първо, в началото изобщо не дадоха възможност да се качат на лодките и отнеха лодките от хората, това е ужасно. Сега дори не е ясно колко пострадали хора има на окупираната територия, вероятно са стотици. Ужасна ситуация, те продължават да стрелят, когато хората се опитват да се спасят от тази стихия“.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions