петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ: Въоръжени мъже нахлуха в студио на живо в Еквадор (ВИДЕО)

      Президентът на Еквадор нареди престъпните групировки да бъдат „неутрализирани“ след дни на насилие, завършили с нападение в телевизионно студио.


      Маскирани въоръжени мъже нахлуха в студиото на живо на обществения телевизионен канал TC по време на предаване, принуждавайки екипа да легне на пода.

      Полицията извърши 13 ареста след нападението, при което бяха ранени двама служители.

      Най-малко 10 души бяха убити от началото на 60-дневното извънредно положение в Еквадор в понеделник.

      Извънредното положение беше обявено, след като известен престъпник изчезна от затворническата си килия. Не е ясно дали инцидентът в телевизионното студио в Гуаякил е свързан с изчезването от затвора в същия град на боса на бандата Чонерос Адолфо Масиас Виламар или Фито, както е по-известен.

      Президентът Нобоа заяви, че в страната вече съществува „вътрешен въоръжен конфликт“ и той мобилизира въоръжените сили за извършване на „военни операции за неутрализиране“, което той нарече „транснационална организирана престъпност, терористични организации и воюващи недържавни участници“. .

      В съседно Перу правителството нареди незабавното разполагане на полицейски сили на границата, за да предотврати разпространението на нестабилност в страната.

      САЩ заявиха, че осъждат „наглите атаки“ в Еквадор и „координират тясно“ с президента Даниел Нобоа и неговото еквадорско правителство и са „готови да предоставят помощ“.
      Еквадор е един от най-големите износители на банани в света, а също така изнася масло, кафе, какао, скариди и рибни продукти. Ръстът на насилието в андската нация, вътре и извън нейните затвори, е свързан с борбата между наркокартелите, както чуждестранни, така и местни, за контрола върху маршрутите на кокаина към САЩ и Европа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ