четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Православната църква на Украйна изключи Александър Невски от светците

      Православната църква на Украйна (ПЦУ) изключи благоверния княз Александър Невски от списъка на светците си, се съобщава на официалния ѝ сайт, като решението е на Светия Синод на ПЦУ.

      „Да се премахне от църковния календар деня в памет на блгв. кн. Александър Новгородски (Невски), в схимата (като монах – б.р.) Алексей, 23 ноември.

      За светец Невски е обявен от Руската православна църква през 1547 г. На 23 ноември вярващите отбелязват деня на погребението му в град Владимир.

      Александър I Ярославич Невски е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество от 1252 до 1263 г. Обикновено е смятан за една от най-важните фигури на средновековна Русия, а изследователи като Лев Гумильов разглеждат управлението му като начална точка на формирането на руския етнос.

      Александър Невски провежда политика на сближаване със Златната орда и фаворизиране на Източноправославната църква в противовес на европейското влияние. Той нанася две тежки поражения на католическите сили – на 15 юли 1240 срещу шведите в битката при река Нева и на 5 април 1242 срещу тевтонците в битката на Чудското езеро.

      В края на 13 век е съставена хрониката „Житие на Александър Невски“, която го описва като идеалния княз-воин и защитник на Русия. По заповед на Петър I останките му са пренесени в манастира Александър Невски в Санкт Петербург, където се намират и днес.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ