петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Осъдиха руски журналист на 7 г. зад решетките за критики срещу нашествието в Украйна

      Роман Иванов, руски журналист и блогър, беше осъден на седем години затвор за публикуването на постове в социалните мрежи, критикуващи нападението срещу Украйна, предаде Франс прес.

      Съдът в Корольов, малък град на 6 км североизточно от Москва, призна 51-годишният Иванов за виновен в „разпространение на невярна информация“ за руската армия в три поста, публикувани в социалните мрежи Телеграм и ВКонтакте. В един от тях той е говорил за събитията в украинския град Буча, където през април 2022 г. бяха открити телата на убити мирни граждани. Киев обвинява руската армия за тези масови убийства, обвинение, което Москва винаги е отричала.

      Веднага след обявяването на присъдата поддръжниците на журналиста, събрали се в коридорите на съда, скандираха „Рома, ние сме с теб. Не си сам!“, съобщава журналистка на АФП, намираща се на място. Майката на осъдения, Ала Иванова, заяви пред медиите, че обвинението е „изфабрикувано“. „Той се бореше за хората, помагаше им“, добави тя.

      Роман Иванов беше задържан през април 2023 г. Той не се призна за виновен и заяви, че процесът срещу него се вписва в рамките на „репресиите“ срещу критичните към Кремъл гласове, отбелязва АФП. „Бих искал да помоля за прошка всички украинци, на които нашата страна е причинила мъка“, заяви той пред съдиите, като добави: „Журнализмът в Русия вече не съществува“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ