понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      ООН: Ударите на Израел срещу Иран заплашват правото на живот на човека

      Въздушните удари на Израел срещу Иран през нощта заплашват правото на живот на човека, каза в петък специалният докладчик на ООН за борбата с тероризма и човешките права.
      „Последните удари на Израел срещу Иран са поредното нарушение на забраната за използване на военна сила съгласно международното право и Хартата на ООН и заплашват човешкото право на живот“, написа Бен Саул в X.
      Експерти на ООН, включително Саул, по-рано казаха, че на всички страни е забранено произволно да лишават лица от правото им на живот по време на военни операции в чужбина, включително при противодействие на тероризма.
      Израел не е предоставил никаква правна обосновка за удара или го е докладвал на Съвета за сигурност, както се изисква от член 51 от Хартата на ООН, според експерти.
      Съобщава се за експлозии в централния ирански град Исфахан и западно от северозападния град Тебриз, съобщи държавната информационна агенция ИРНА.
      Напрежението между Иран и Израел ескалира, след като Техеран предприе атака с дрон и ракети в събота в отговор на нападението на 1 април срещу неговото консулство в Сирия, при което бяха убити седем военни съветници.
      Израел обеща военен отговор на нападението на Иран през уикенда.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ