петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Турция и ЕС проведоха разговор на високо равнище по търговски въпроси

      Турция и ЕС проведоха първия кръг от разговори на високо равнище, за да обсъдят въпроси, свързани с визите, двустранната търговия и митническия съюз, съобщи „Хуриет“.

      Турският министър на търговията Йомер Болат, придружен от турска делегация, и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, заедно със служители на комисията, взеха участие в разговорите в Брюксел на 8 юли.

      „Сутринта се срещаме с представители на бизнес средите от ЕС и Турция на кръгла маса, а следобед ще се проведат междуправителствени срещи“, написа Болат в социалната мрежа X.

      ЕС е най-големият търговски партньор и експортен пазар на Турция.

      Миналата година повече от 40% от износа на Турция е бил насочен към блока, възлизайки на 104 млрд. долара, а делът на ЕС в износа на страната е 53 млрд. долара или 42,3% през първата половина на 2024 г.

      „По време на срещата направихме оценка на функционирането на митническия съюз, на текущото състояние на двустранната търговия, както и на очакванията и предложенията на бизнес средите, особено на модернизацията на митническия съюз, с цел по-нататъшно развитие на икономическите отношения“, заяви Болат.

      „Ще продължим работата си с решимост за по-нататъшно задълбочаване на търговските и икономическите ни отношения с ЕС, нашия най-важен търговски партньор, и за разширяването и укрепването им в различни области“, добави търговският министър. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ