четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Южна Корея няма да наказва стачкуващите лекари

      Южна Корея заяви, че няма да наказва хилядите стачкуващи лекари в опит да прекъсне продължаващото с месеци противопоставяне във връзка с реформите в медицинското обучение. То доведе до хаос в болниците, предаде АФП.

      Около 12 000 младши лекари стачкуват от февруари насам в знак на протест срещу увеличаването на броя на приеманите студенти в медицинските училища. Според правителството това ще доведе до преодоляване на едно от най-ниските съотношения между броя на лекарите и населението сред развитите страни.

      Лекарите обаче твърдят, че реформите ще влошат качеството на услугите, но привържениците на плана ги обвиняват, че се опитват да запазят заплатите и социалния си статус.

      Правителството отстъпи от мащаба на реформите, които първоначално предвиждаха университетите да приемат по 2000 студенти по медицина годишно. Властите все пак няма да се откажат изцяло от политиката, както поискаха стажант-лекарите.

      Стачката продължава. Болниците са принудени да отменят ключови операции и лечения, а групи пациенти организират протести, в които призовават двете страни да прекратят противопоставянето.

      „Предвид ситуацията на терен и исканията на медицинските специалисти, правителството реши да не предприема административни действия срещу всички стажант-лекари, независимо дали те се връщат на работа или не“, заяви министърът на здравеопазването Чо Кьо-Хон на пресконференция.

      Преди това правителството планираше да спре медицинските лицензи на стачкуващите лекари, което предизвика възмущението на браншовите организации. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ