неделя, 08.09.24
19 C
София
23 C
Пловдив
18.7 C
Варна

Фронтекс ще подпомага сръбските граничари срещу нелегалната миграция

Съветът на Европейския съюз реши да подпише споразумение със Сърбия относно оперативните дейности, извършвани от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

Споразумението ще позволи на блока и Сърбия да организират съвместни операции, в които участват Фронтекс и сръбски граничари.

„Екипите за управление на границите на Фронтекс ще могат да бъдат разположени в страната за подпомагане на Сърбия в управлението на миграционните потоци, борбата с нелегалната имиграция и трансграничната престъпност“, се казва в съобщението.

След подписването предстои процес на ратификация, в който участва и Европейският парламент.

Настоящото споразумение между Брюксел и Белград се основава на старите разпоредби на Фронтекс и позволява само съвместни операции на сръбската граница с Европейския съюз.

Въз основа на новия регламент на Европейската агенция за гранична и брегова охрана от 2019 г., Фронтекс може да подпомага държавите, с които подписва споразумения на територията им, и може да изпълнява правомощия за правоприлагане, като гранични проверки и регистрация на лица.

Фронтекс е агенцията на Съюза, отговорна за прилагането на европейско интегрирано управление на границите, ефективното функциониране на граничния контрол по външните граници на ЕС в координация с националните органи на държавите-членки на ЕС и страните от Шенген (плюс Исландия, Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия).

От страните от региона вече има сключени споразумения между Фронтекс и Северна Македония, както и Черна гора. Босна и Херцеговина е започнала предварителни преговори. /БГНЕС

- Реклама -
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ