събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ТИХАТА ВОЙНА, КОЯТО УБИВА

      Loading the player...

      От януари 2020 до края на юли 2023 година на номер 112 са получени над 133 хил. сигнала за домашно насилие, като 90% от извършителите са били мъже. Сред пострадалите деца също основно са момичета, като 24% от издадените заповеди за защита обхващат закрила на деца, а общия брой на постъпилите в районното управление на МВР заповеди за защита са 12 310 хил.

      Това са само част от стряскащите факти, които изложиха бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков и консултантът по домашното насилие д-р Благородна Макева. Те систематизираха различните аспекти на феномена „домашно насилие“ като разпознаване на признаците и възможностите за защита.

      Най-честите причини за упражняване на домашно насилие е желанието за власт и контрол. Това е бил случаят и зад убийството на Евгения, открита в куфар преди две години, коментира д-р Макева. 

      Проф. Вучков посочва като сигурен начин за защита законодателната система.

      За превенцията на домашното насилие д-р Благородна Макева споделя, че има различни начини да се предотврати този проблем. Един от тях е обществената ангажираност, която се предизвиква от информативни събития. Разпространяване на повече информация за механизми за защита е основен похват за превенция, което е и идеята зад организираната лекция пред студенти. Налични са 6 центъра за приемане и обслужване на спешни повиквания, разположени из в цяла България, споделя д-р Благородна Макева.

      Тя заключи, че хората трябва да осъзнаят, че домашното насилие не е личен, а обществен проблем.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ