петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

      Започват тридневните празници за Рамазан байрама, известен още и като Шекер байрам. Той е важен мюсюлмански празник, отбелязващ края на месец рамазан. Традицията е децата да поздравяват своите родители и роднини и да искат прошка от тях.

      Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.
      С Рамазан Байрам приключват едномесечните пости, в които вярващите мюсюлмани стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности.

      Празничният ден започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи. Традицията повелява раздаването на милостиня без разлика на вероизповеданието на по-бедните, болните, сираците и децата, родени преди изгрев слънце.

      В трите дни на Байрама правоверните се черпят с баклава и бонбони. От това произлиза и другото наименование на празника- Шекер Байрам.

      Министър-председателят Бойко Борисов поздрави мюсюлманската общност у нас по случай Рамазан байрам. Големите религиозни празници у нас сплотяват не само хората от съответната общност, но правят и останалите ни сънародници съпричастни към радостта им, заяви премиерът. Дълбоко вярвам, че ще запазим тези добри отношения, защото, каквото и да правим, наша опора трябва да останат общочовешките принципи на уважение един към друг, съпричастност и човечност, допълва още Борисов.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ