петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      А нам все равно

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      В неделя имаше избори за общински съвет в Берлин и за парламент в цяла Русия. Видях оригинално заглавие в българската част на Мрежата – Меркел губи, Путин печели. 2 в 1, радост за българските москофили.

      Формално е така. Партията на Меркел остана втора и загуби доста гласове спрямо предишните избори, партията на Путин подобри резултатите си и вече ще има 2/3 от местата в Думата. За пълнеж влизат дежурният шут Жириновски, Зюганов и т.нар. „Справедлива Русия“, социалният филиал на кремълската партия „Единна Русия“.

      Да се сравняват избори в Германия и избори в Русия не е лесна работа. Но Дмитрий Песков, говорителят на Путин, няма проблем. Рече, че активността на руските избори била като в Западна Европа.

      Не е. В Берлин гласуваха 67 %. В Русия – под 40. В Москва и Петербург – под 30.

      Това се вижда хубаво. На руснаците им е все тая. А нам все равно, както пееше Диамантената ръка, Юрий Никулин.

      Може, разбира се, да има прилики. Но основното е разликата.

      Германците вярват, че от тях нещо зависи. Затова се и появи „Алтернатива за Германия“. Клеймят я, размахват я като плашило. Но между 10-15 от германците гласуват за нея. Това ще се отрази и на големите партии. Ако не искат да губят, избиратели, ще променят политиката.

      Руснаците не вярват, че нещо зависи от тях. Кремъл им спуска кандидати, от тях се иска да идат и да пуснат бюлетината с посочения човек. Ама не щат, неблагодарни. Апатия и всеобщо примирение.

      Дългосрочно и даже средносрочно Русия ще има сериозни проблеми заради отчуждението на хората. При този жесток контрол бунтове едва ли са възможни. Но хората просто ще се изнасят. Страната ще се обезлюдява, обезкръвява, въпреки цялото си величие и всичките си природни богатства.

      Почти същото става и в България. Отчуждението между властта и хората в България е съпоставимо с това в Русия. Причината е същата. Хората не вярват, че нещо могат да променят. И след като не вярват, просто се махат.

      Като концепция за политиката и властта България е много по-близо до Русия, отколкото до Европа. Въпреки че се водим европейска държава.

      Както и в Русия, и в България има един център на властта, от който произлизат почти всички блага. Поради което и контролът върху властта е железен. Импровизации не се допускат.

      Не може да се допуска народът да решава кой да управлява, понеже това е все едно на народа да бъде даден ключът от банката.  

      В Кремъл се справят идеално с тази задача. Ама и нашите не падат по-долу. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ