неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ ЦВЕТНИЦА

      Един ден след Лазаровден и седмица преди Возкресение Христово, честваме празника Цветница. Нарича се още Връбница, Цветна неделя и Палмова неделя.
      Денят на Цветница е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Традицията повелява на този ден всички християни да посетят църковна празнична литургия и да си вземат върбови клонки и различни пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите клонки, те се свиват на венец и се носят в дома за здраве и благоденствие. Оставят се закачени на врата или пред икона до другата година, когато обичаят се повтаря. С върбовите венчета стопанките често баят против болести или уроки.
      Върбовото венче служи и за финал на ритуалите по Лазаровден. То се пуска от лазарките по течението на реката и тази, чието венче тръгне първо по течението, бива наричана кумица. Поверието гласи, че тя ще се омъжи първа! Кумицата повежда моминското хоро към своята къща и посреща гости навръх Великден.
      На тази дата празнуват всички с имена на цветя, билки и дръвчета – Камелия, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор, Росица, Росен, Диляна, Дилян и др.
      Това е и денят от великденските пости, в който се разрешава консумирането на риба.
      Седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица. На нея се почитат страданията на Исус Христос.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ