четвъртък, 19.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Взривове на пейджъри убиха 11 и раниха хиляди членове на „Хизбула“

      11 души са загинали, а хиляди ранени при поредица от едновременни взривове на пейджъри на територията на Ливан, съобщи здравният министър на страната Фирас Абиад. Информацията от снощи бе за 2800 ранени (200 от тях в критично състояние), а днес общата бройка надхвърли 4000. Взривове имаше и в Сирия.

      Сред ранените е и иранският посланик в Ливан Моджтаба Амани. Огромната част от засегнатите обаче са членове на шиитското движение „Хизбула“, които контактуват помежду си предимно чрез пейджъри. Пейджърите са били нов модел, който отскоро се ползва от „Хизбула“.

      Хилядите експлозии са станали в рамките на 30 минути, като най-много взривове са станали в бейрутския квартал Дахия, в който е централата на Хизбула.

      Затова и министърът на информацията на Ливан Зиад Макари побърза да определи експлозиите като израелска агресия.

      „Хизбула“ също обвини Израел и заяви, че провежда свое разследване, за да установи причините. Вътрешен източник от движението обяви, че инцидентът е резултат от „израелски пробив“ в комуникациите на организацията.

      „Хизбула“ освен това потвърди, че експлозиите са убили 8 негови членове, както и малко момиче, а стотици други хора от редиците на групировката са сред ранените.

      Инцидентът е първият по рода си, откакто „Хизбула“ започна почти ежедневно да обстрелва Израел в подкрепа на съюзника си „Хамас“. Именно палестинската сунитска ислямистка терористична политическа организация предизвика войната в Газа, след като на 7 октомври миналата година нападна Израел.

      Във връзка с експлозиите ливанското министерството на здравеопазването помоли „всички болници в… районите в близост до местата, където се намират ранените, да бъдат в повишена готовност и да повишат нивото си на готовност“, а „всички здравни работници спешно да отидат на работните си места“, за да окажат помощ. Ливанският Червен кръст пък заяви, че е във „висока степен на готовност“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ