петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      СПЕЦАКЦИЯ В ПЛОВДИВСКО: Откриха голямо количество радиоактивен метал

      Голямо количество от радиоактивния изотоп америций е открито при спецоперация на ДАНС, МВР и прокуратурата.

      Металът е изключително скъп и по непотвърдена информация е открит и иззет от къща в Карлово вчера следобед. По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и пожарникари със специално оборудване.

      Америцият има йонизиращо лъчение и по тази причина трябва да се съхранява и превозва при специални условия.

      Очаква се днес след обяд в Окръжната прокуратура в Пловдив да бъде дадена повече информация от вътрешния министър Атанас Илков, председателя на ДАНС Пламен Тончев и окръжния прокурор Ваня Христева.

      Операцията по изземването на скъпия радиоактивен метал е била координирана лично от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

      Америций (Am) (на латински: Americium) е изкуствено получен радиоактивен химичен елемент от групата на актинидите, 95-ият елемент в периодичната система на елементите, пише в Уикипедия. Елементът е получен изкуствено през 1944 г. от екипа на Глен Сиборг от Бъркли, Калифорния в Металургичната лаборатория на Университета в Чикаго, като част от Проекта „Манхатън“. Америций е метал със сребристобял цвят, ковък и сферографитен. Свети в тъмното. Точка на топене – 1175°C.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ