Search Suggestions
      неделя, 20.10.24
      Search Suggestions

          Създадоха уред за бърза холографска визуализация на човешки органи

          Израелски физици са разработили алгоритъм, който позволява използването на разсеяна светлина за получаване на подробни холографски изображения на вътрешните органи на човешкото тяло с помощта на стандартизирани устройства и минимален брой измервания. Това съобщи пресслужбата на Еврейския университет в Йерусалим.

          „Имаме удоволствието да представим нов подход към холографското изобразяване, който ни позволява да разглеждаме обекти, скрити зад силно разсеяна среда. За получаването на тези изображения са необходими на порядък по-малко измервания в сравнение със съществуващите подходи, като в същото време не се нуждаем от скъпо оборудване или познания за формата и свойствата на изследвания обект“, обяснява професор Ори Кац от Еврейския университет в Йерусалим, чиито думи са цитирани от пресслужбата на университета.

          Както отбелязват физиците, през последните години вече са направени няколко опита за създаване на системи за холографска визуализация на вътрешните органи на пациентите. Работата на такива прототипи изисква или много голям брой измервания, или много скъп пространствен модулатор на светлината, или априорни познания за начина на работа на изследвания обект.

          Израелските физици заобикалят всички тези проблеми с помощта на създаден от тях алгоритъм, който позволява да се използват данните, събрани с обикновена холографска камера, за създаване на няколко виртуални аналога на пространствения модулатор на светлината. Те помагат на учените да извлекат полезна информация от светлинните лъчи, разпръснати във вътрешността на изследвания обект, и да я използват за реконструиране на триизмерно изображение.

          Според изследователите замяната на реален пространствен светлинен модулатор с виртуален аналог позволява значително да се ускори процесът на получаване на холографско изображение с помощта на високопроизводителни графични ускорители, като същевременно се намалява броят на необходимите за целта измервания. Създаденият от тях алгоритъм е в състояние да получи ясно изображение на стандартизирана мишена с набор от цифри и ивици, скрита зад матов екран, като използва само няколкостотин „кадъра“ от камерата.

          По подобен начин, както отбелязват физиците, е възможно да се получат изображения с помощта на други устройства за наблюдение, включително фиброоптични ендоскопи, оптоакустични томографи, както и геоложки радари и други системи за дистанционно наблюдение на Земята. Това значително разширява възможните приложения на този подход в научната и медицинската практика, обобщават физиците.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions