Тежката епидемия от E. Coli, свързана с бургерите Quarter Pounder на McDonald’s, се разрасна до 75 регистрирани случая, главно в западната част на САЩ, съобщиха властите, цитирани от АФП.
Броят на хоспитализациите е нараснал до 22, въпреки че не са докладвани допълнителни смъртни случаи, освен този на възрастен пациент в Колорадо, според Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).
1 дете и един възрастен са развили хемолитично-уремичен синдром – сериозно състояние, което уврежда кръвоносните съдове в бъбреците.
Разследващите все още не са потвърдили конкретна съставка като източник на замърсяването, въпреки че преценяват дали произходът може да е от нарязан лук или говежди бургери.
Докато тече разследването, Taylor Farms, която доставя лука на засегнатите места, доброволно изтегля жълтия си лук.
Ресторантите на Макдоналдс в 13-те засегнати щата временно са изтеглили Quarter Pounders от менютата си, въпреки че други продукти, включително други бургери с говеждо месо, остават на разположение.
Акциите на гиганта в сферата на бързото хранене спаднаха с повече от 2% в ранната следобедна търговия.
Междувременно адвокатските кантори „Рон Саймън и съдружници“ и „Мейърс и Флауърс“ подадоха искове от името на двама отделни потребители от Колорадо и Небраска, които се разболяха след консумация на бургерите.
Всеки иск изисква минимум 50 000 долара обезщетение, а адвокат Рон Саймън заяви, че планира да представлява общо 25 пострадали.
„Когато потребителят отива в „Макдоналдс“, за да си купи храна, той се доверява в огромна степен на това, че „Макдоналдс“ е направил всичко възможно, за да направи храната ви безопасна. А тук, независимо дали става въпрос за погрешно тестване, погрешен надзор, погрешна обработка, по някакъв начин отровата е попаднала в тази храна и доверието е нарушено“, каза Саймън.
CDC съветва тези, които са консумирали Quarter Pounder и са развили симптоми на отравяне с E. coli – като диария, кървава диария, температура над 38,9°C и повръщане – да потърсят медицинска помощ.
Симптомите обикновено започват 3 до 4 дни след излагането на въздействието и повечето хора се възстановяват в рамките на 5 до 7 дни без лечение. Някои случаи обаче могат да станат тежки и да изискват хоспитализация.
В изявление от 22 октомври McDonald’s заяви, че е предприел „бързи и решителни действия“ и че безопасността на храните е негов „основен приоритет“.