Search Suggestions
      понеделник, 28.10.24
      Search Suggestions

          Нов инструмент с изкуствен интелект предвижда риска от смърт при сърдечноболните

          Инструмент с изкуствен интелект (ИИ), който помага на лекарите да идентифицират високорискови пациенти със сърдечни заболявания, скоро ще бъде пуснат в пробна експлоатация в Англия. Проучване установи, че той може точно да прогнозира риска от смърт.

          Международният изследователски екип, ръководен от Имперския колеж в Лондон, е обучил своя модел на изкуствен интелект, известен като AI-ECG risk estimation или AIRE, на базата на милиони резултати от електрокардиограми (ЕКГ) – обичайно медицинско изследване, което записва електрическите сигнали във и между сърдечните камери. Този метод обикновено се използва за диагностициране на сърдечни заболявания и други аномалии.

          Целта е да се идентифицират нюансирани модели, които могат да означават, че някой е изложен на висок риск от здравословни проблеми или смърт.

          При изпитанието моделът предсказва вероятността от смърт през десетилетието след ЕКГ – и е верен в 78% от случаите.

          „Смятаме, че това може да има големи ползи за Националната здравна служба и в световен мащаб“, каза д-р Фу Сионг Нг, изследовател по сърдечна електрофизиология в Имперския колеж в Лондон, който е работил по проекта.

          Системата може също така да предсказва сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност и проблеми със сърдечния ритъм, а изследователите заявиха, че тя може да бъде внедрена в Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания през следващите пет години.

          Изпитанията с реални пациенти вече са планирани за няколко обекта в Лондон и се очаква да започнат до средата на 2025 г., съобщи „Евронюз“.

          Те ще оценят ползите от модела, с помощта на пациенти от амбулаторни клиники и болнични медицински отделения.

          Потенциал на изкуствения интелект за подобряване на здравето на сърцето

          Задвижваните от ИИ ЕКГ вече се използват за диагностициране на сърдечни заболявания, но те не са част от рутинните медицински грижи и все още не са използвани за определяне на нивата на риск на конкретен пациент.

          „Това би могло да изведе използването на ЕКГ извън рамките на досегашните възможности, като помогне да се оцени рискът от бъдещи сърдечни и здравни проблеми, както и рискът от смърт“, обясни Брайън Уилямс, главен научен и медицински директор на Британската фондация за сърцето, която финансира проучването.

          Изследователите, които са публикували резултатите си в списание Lancet Digital Health, заявиха, че прогнозите, при които изкуственият интелект е сгрешил, може да се дължат на други неизвестни фактори, като например дали пациентът е получил допълнително лечение или е починал неочаквано. Моделът все пак може да улови фините промени в структурата на сърцето, които да послужат като предупредителен знак за заболяване или риск от смърт, които лекарите могат да пропуснат.

          „Ние, кардиолозите, използваме опита си и стандартните насоки, когато разглеждаме ЕКГ, като ги разделяме на „нормални“ и „ненормални“ модели, за да си помогнем при диагностицирането на болестта“, заяви д-р Арунашис Сау, академичен лекар в Имперския колеж в Лондон, който ръководи новото изследване.

          „Моделът на изкуствения интелект обаче открива много по-фини детайли, така че може да „забележи“ проблеми в ЕКГ, които за нас изглеждат нормални, и то потенциално много преди болестта да се развие напълно“, уточни Сау.

          Необходими са още изследвания в болници и други здравни заведения, за да се определи бъдещата роля на модела в диагностиката и лечението. Пациентите и с други здравословни проблеми вероятно биха могли да се възползват от него, тъй като заболявания като диабет също могат да засегнат сърцето.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions