Search Suggestions
      сряда, 17.09.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Българско производство ли са наистина яйцата в магазините?

          България произвежда достатъчно яйца, за да покрие нуждите на вътрешния пазар, увери Даниел Божанков, председател на Асоциацията за промишлено птицевъдство, в интервю за Радио Варна. Според него около 90% от яйцата по магазините са с български произход.

          - Реклама -

          Въпреки това, родният пазар не е изолиран от внос от страни като Украйна, Румъния и Полша. Божанков изрази притеснение от практиката чуждестранни яйца да се препродават като български, използвайки опаковки с националния флаг, макар продуктът да е произведен в чужбина.

          Според Божанков, въпреки сигналите до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), институцията не третира тази практика като нелоялна търговия. Въпреки че всяко яйце има код, от който ясно личи страната на произход, много потребители не знаят как да го разчетат.

          Как да разпознаем българско яйце?

          Според експерта, най-сигурният начин е да се търси маркировката „BG“ върху самото яйце. Това гарантира, че продуктът е произведен в България. Божанков съветва хората да не купуват яйца, продавани в торбички, които често се представят като „домашни“, но всъщност са преопаковани индустриални продукти. Липсата на оригинална опаковка означава, че потребителят остава без информация за произход, метод на отглеждане и срок на годност.

          Той припомни, че яйцата са с трайност до 28 дни, а през първите 9 дни от снасянето се водят „екстра качество“. За великденските традиции, включително борбите с яйца, той препоръчва да се избират средни или по-малки яйца, тъй като по-едрите обикновено имат по-крехки черупки, защото са от по-възрастни носачки.

          Цени и законови мерки

          По повод предстоящите празници, Божанков коментира, че не се очаква рязко поскъпване при производителите, спрямо предходната година. Средната цена в търговската мрежа в момента е около 50 стотинки на яйце, като има вариации според вида и мястото на продажба.

          По отношение на предложението за таван на надценките, Божанков бе категоричен, че браншът не е бил консултиран. Според него, преди да се въведат подобни мерки, трябва да има сериозен анализ, тъй като те могат да доведат до обратен ефект и да навредят на сектора.

          България произвежда достатъчно яйца, за да покрие нуждите на вътрешния пазар, увери Даниел Божанков, председател на Асоциацията за промишлено птицевъдство, в интервю за Радио Варна. Според него около 90% от яйцата по магазините са с български произход.

          - Реклама -

          Въпреки това, родният пазар не е изолиран от внос от страни като Украйна, Румъния и Полша. Божанков изрази притеснение от практиката чуждестранни яйца да се препродават като български, използвайки опаковки с националния флаг, макар продуктът да е произведен в чужбина.

          Според Божанков, въпреки сигналите до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), институцията не третира тази практика като нелоялна търговия. Въпреки че всяко яйце има код, от който ясно личи страната на произход, много потребители не знаят как да го разчетат.

          Как да разпознаем българско яйце?

          Според експерта, най-сигурният начин е да се търси маркировката „BG“ върху самото яйце. Това гарантира, че продуктът е произведен в България. Божанков съветва хората да не купуват яйца, продавани в торбички, които често се представят като „домашни“, но всъщност са преопаковани индустриални продукти. Липсата на оригинална опаковка означава, че потребителят остава без информация за произход, метод на отглеждане и срок на годност.

          Той припомни, че яйцата са с трайност до 28 дни, а през първите 9 дни от снасянето се водят „екстра качество“. За великденските традиции, включително борбите с яйца, той препоръчва да се избират средни или по-малки яйца, тъй като по-едрите обикновено имат по-крехки черупки, защото са от по-възрастни носачки.

          Цени и законови мерки

          По повод предстоящите празници, Божанков коментира, че не се очаква рязко поскъпване при производителите, спрямо предходната година. Средната цена в търговската мрежа в момента е около 50 стотинки на яйце, като има вариации според вида и мястото на продажба.

          По отношение на предложението за таван на надценките, Божанков бе категоричен, че браншът не е бил консултиран. Според него, преди да се въведат подобни мерки, трябва да има сериозен анализ, тъй като те могат да доведат до обратен ефект и да навредят на сектора.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ДОБРА НОВИНА: Пострадалият при катастрофа с АТВ Марти се възстановява

          „Стискайте палци и се молете скоро да може да играе на воля“, каза Николай Попов – баща на загиналата Сияна Добри новини сподели бащата на...

          ДПС-НОВО НАЧАЛО започва проверки на водните ресурси и подготвя стратегически план за справяне с безводието

          Депутатите от парламентарната група на ДПС-НОВО НАЧАЛО ще започнат проверки на състоянието на водните ресурси и водната инфраструктура по общини и населени места. Решението...

          София празнува с концерти, изложби и културни събития на 17 септември

          На 17 септември столицата се превръща в град на празника и културата. Столичната община отбелязва Деня на София с десетки събития, а кулминацията ще...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions