Search Suggestions
      неделя, 09.11.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Агрохимикалите в храната – заплаха за хормоните ни и скрит риск от рак

          Плодовете и зеленчуците изглеждат свежи, сочни и полезни. Но какво се крие под лъскавата им обвивка? В съвременното земеделие все по-често се използват агрохимикали – пестициди, хербициди, торове и стимулатори на растежа – които оставят следи в храната ни. Те не просто удължават срока ѝ на годност, а навлизат в телата ни, където могат да нарушат хормоналния баланс и да отключат редица заболявания.

          - Реклама -

          Учени от цял свят алармират, че агрохимикалите в храната могат да действат като „ендокринни разрушители“ – вещества, които имитират или блокират нашите естествени хормони. Последствията са сериозни: смущения в репродуктивното здраве, проблеми с щитовидната жлеза, ранно полово съзряване при децата, а в дългосрочен план – повишен риск от развитие на рак.

          Особено тревожно е, че тези токсични вещества се натрупват в организма, където действат коварно и невидимо – ден след ден, хапка след хапка. А понякога дори биологично чистите продукти не са напълно защитени, ако са отглеждани в замърсена почва или напоявани с вода, съдържаща остатъчни химикали.

          Знаем ли всъщност какво ядем всеки ден? И може ли една невидима молекула в ябълката или салатата ни да е началото на болест, която ще усетим години по-късно?

          Прочети повече…

          Плодовете и зеленчуците изглеждат свежи, сочни и полезни. Но какво се крие под лъскавата им обвивка? В съвременното земеделие все по-често се използват агрохимикали – пестициди, хербициди, торове и стимулатори на растежа – които оставят следи в храната ни. Те не просто удължават срока ѝ на годност, а навлизат в телата ни, където могат да нарушат хормоналния баланс и да отключат редица заболявания.

          - Реклама -

          Учени от цял свят алармират, че агрохимикалите в храната могат да действат като „ендокринни разрушители“ – вещества, които имитират или блокират нашите естествени хормони. Последствията са сериозни: смущения в репродуктивното здраве, проблеми с щитовидната жлеза, ранно полово съзряване при децата, а в дългосрочен план – повишен риск от развитие на рак.

          Особено тревожно е, че тези токсични вещества се натрупват в организма, където действат коварно и невидимо – ден след ден, хапка след хапка. А понякога дори биологично чистите продукти не са напълно защитени, ако са отглеждани в замърсена почва или напоявани с вода, съдържаща остатъчни химикали.

          Знаем ли всъщност какво ядем всеки ден? И може ли една невидима молекула в ябълката или салатата ни да е началото на болест, която ще усетим години по-късно?

          Прочети повече…

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Сън на светло: Ново проучване разкрива повишен риск от сърдечни заболявания

          Известно е, че излагането на светлина и времето, прекарано пред екрани, могат да попречат на заспиването. Оказва се обаче, че е от решаващо значение...

          Фармацевтичният съюз заплашва с протести, опасява се от здравна криза заради нов софтуер

          Българският фармацевтичен съюз (БФС) изрази пълна готовност за протестни действия, ако бъде въведено задължението аптеките да използват единствено софтуери за управление на продажбите, регистрирани...

          По спешност: ДСБ поиска изслушване на здравния министър

          „Демократи за силна България“ (ДСБ) внесоха в Народното събрание официално искане за изслушване на министъра на здравеопазването Силви Кирилов. Повод за това стана колективната...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions