Д-р Сураб Сети, гастроентеролог от Калифорния и възпитаник на Харвард, предупреди, че един от най-популярните плодове може да бъде вреден за стомашно-чревното здраве, съобщи Mirror.
Във видео с над 1,5 милиона гледания в Instagram той класира плодовете от най-полезни до най-неподходящи за червата.
Според него най-добрият избор са боровинките, тъй като съдържат антоцианини и разтворими фибри, които подхранват полезните бактерии и намаляват възпаленията.
Високи позиции заемат още кивито, нарът и ябълките.
Крушите също са полезни, защото са богати на фибри и създават усещане за ситост, макар че в по-големи количества могат да причинят газове.
По-ниско в класацията са цитрусите, пъпешите и гроздето. Последното може да предизвика подуване и резки скокове на кръвната захар заради високото съдържание на натурални захари и малкото фибри.
„Най-лошият плод за червата са презрелите банани“, категоричен е д-р Сети.
Причината е, че в тях нишестето се превръща в прости захари, които бързо покачват кръвната захар и почти не осигуряват „гориво“ за полезните бактерии. Това може да доведе до подуване и дискомфорт.
Експертът препоръчва консумация на леко зелени банани, тъй като съдържат устойчиво нишесте, което ферментира от чревните микроби и образува късоверижни мастни киселини – полезни за дебелото черво.
Междувременно Националната здравна служба на Великобритания (NHS) напомня, че е важно да се приемат поне пет порции плодове и зеленчуци дневно – пресни, замразени, сушени или консервирани. Редовната им консумация понижава риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак.
Какви малоумници, боже !
Яжте всичко, но не преяждайте !!!!!
Баба ти все зелени
Баба ти все зелени
Тази да не стъпва повече в България.
Ели правилно казва какви банани онова време имаше ги само в АОНСУ но не и в селските магазини
Зелените плодове засилват перисталтиката.Учения е прав за бананите гроздето покачват много рязко нивата на кръвната захар.
Ей, ганьовци прости, дето уж от всичко разбирате – да ми ядете бананЯ, барабар с кайсиите и соса бешамел!!!!
Super
Зелените водят до подуване
Достатъчно че е завършил Харвард.
Аз кой знае защо повече вярвам на маймуните в зоопарка. Предпочитат узрелите. И то след милион години проба-грешка.
И аз, Кирчо и Кокорчо!
И аз! Кирчо и Кокорчо!
Дядо ми почина преди около 40 години и беше на 93.Беше роден в 1898 година.
Никога не ядеше презрели банани. Купуваше от плод зеленчука на село, само зелени бананчета. Всяк сутрин в 5.00 изяждаше по един банан и пиеше прясно мляко – ниско маслено 2% с киноа-40 гр. Живя дълго и юи завеща никога да не ям презрели банани!
Обичам те дядо!!!
Какви банани и ки оа преди 50 години ,фантазии……
Ти си мега тъпа!
Бог да прости дядо ти.Имал е човека акъл в главата си.
🤣😂
И Аз! Кирчо и Кокорчо!
Тате тате,
Защо синята слива е червена?
-Защото е зелна синко.
Аз знам простото правило само добре узрелите плодове и зеленчуци са пълноценни. Дори понякога с корите или обелките. Защото имат най много витамини. Е, да качват кръвната захар, но носят повече енергия така ! За здрави хора захарта от плодове не е проблем. А за диабетиците, те с допълнително хапче или инсулин качват захарите в мускулите, мозъка черния дроб. Захарите засищат с енергия.
Прочистват червата
Напротив! По Дискавъри даваха, че банан в нашите географски ширини се яде на петна заради по – лесно усвояване на нишестето в него.
А зелените са перфектни за стомаха.
Бог да прости дядо ти.Имал е човека акъл в главата си.
Бог да прости дядо ти.Имал е човека акъл в главата си.
Много специалисти станаха
чуя ли за хардвард и се сещам за двама наши провалилисе политици