Search Suggestions
      петък, 05.09.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Харвардски гастроентеролог: презрелите банани са най-лошият плод за червата

          Д-р Сураб Сети, гастроентеролог от Калифорния и възпитаник на Харвард, предупреди, че един от най-популярните плодове може да бъде вреден за стомашно-чревното здраве, съобщи Mirror.

          - Реклама -

          Във видео с над 1,5 милиона гледания в Instagram той класира плодовете от най-полезни до най-неподходящи за червата.

          Според него най-добрият избор са боровинките, тъй като съдържат антоцианини и разтворими фибри, които подхранват полезните бактерии и намаляват възпаленията.

          Високи позиции заемат още кивито, нарът и ябълките.
          Крушите също са полезни, защото са богати на фибри и създават усещане за ситост, макар че в по-големи количества могат да причинят газове.

          По-ниско в класацията са цитрусите, пъпешите и гроздето. Последното може да предизвика подуване и резки скокове на кръвната захар заради високото съдържание на натурални захари и малкото фибри.

          Причината е, че в тях нишестето се превръща в прости захари, които бързо покачват кръвната захар и почти не осигуряват „гориво“ за полезните бактерии. Това може да доведе до подуване и дискомфорт.

          Експертът препоръчва консумация на леко зелени банани, тъй като съдържат устойчиво нишесте, което ферментира от чревните микроби и образува късоверижни мастни киселини – полезни за дебелото черво.

          Междувременно Националната здравна служба на Великобритания (NHS) напомня, че е важно да се приемат поне пет порции плодове и зеленчуци дневно – пресни, замразени, сушени или консервирани. Редовната им консумация понижава риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак.

          Д-р Сураб Сети, гастроентеролог от Калифорния и възпитаник на Харвард, предупреди, че един от най-популярните плодове може да бъде вреден за стомашно-чревното здраве, съобщи Mirror.

          - Реклама -

          Във видео с над 1,5 милиона гледания в Instagram той класира плодовете от най-полезни до най-неподходящи за червата.

          Според него най-добрият избор са боровинките, тъй като съдържат антоцианини и разтворими фибри, които подхранват полезните бактерии и намаляват възпаленията.

          Високи позиции заемат още кивито, нарът и ябълките.
          Крушите също са полезни, защото са богати на фибри и създават усещане за ситост, макар че в по-големи количества могат да причинят газове.

          По-ниско в класацията са цитрусите, пъпешите и гроздето. Последното може да предизвика подуване и резки скокове на кръвната захар заради високото съдържание на натурални захари и малкото фибри.

          Причината е, че в тях нишестето се превръща в прости захари, които бързо покачват кръвната захар и почти не осигуряват „гориво“ за полезните бактерии. Това може да доведе до подуване и дискомфорт.

          Експертът препоръчва консумация на леко зелени банани, тъй като съдържат устойчиво нишесте, което ферментира от чревните микроби и образува късоверижни мастни киселини – полезни за дебелото черво.

          Междувременно Националната здравна служба на Великобритания (NHS) напомня, че е важно да се приемат поне пет порции плодове и зеленчуци дневно – пресни, замразени, сушени или консервирани. Редовната им консумация понижава риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Оперираха Джо Байдън за отстраняване на ракови клетки

          Според медицински експерти, процедурата е сред най-често прилаганите методи за лечение на разпространени форми на рак на кожата, информира БТА.

          Нова епидемия от Ебола в ДР Конго отне живота на 15 души

          Здравните власти в Демократична република Конго обявиха нова епидемия от вируса Ебола, която от края на август е отнела живота на 15 души, съобщи...

          TPO в гел лаковете – Европа го забрани, САЩ не

          TPO е т.нар. „фотоинициатор“ – вещество, което позволява на гел лака да се втвърдява под ултравиолетова светлина. Благодарение на него цветът остава ярък

          27 КОМЕНТАРА

          1. Ели правилно казва какви банани онова време имаше ги само в АОНСУ но не и в селските магазини

          2. Зелените плодове засилват перисталтиката.Учения е прав за бананите гроздето покачват много рязко нивата на кръвната захар.

          3. Ей, ганьовци прости, дето уж от всичко разбирате – да ми ядете бананЯ, барабар с кайсиите и соса бешамел!!!!

            • Достатъчно че е завършил Харвард.
              Аз кой знае защо повече вярвам на маймуните в зоопарка. Предпочитат узрелите. И то след милион години проба-грешка.

          4. Дядо ми почина преди около 40 години и беше на 93.Беше роден в 1898 година.
            Никога не ядеше презрели банани. Купуваше от плод зеленчука на село, само зелени бананчета. Всяк сутрин в 5.00 изяждаше по един банан и пиеше прясно мляко – ниско маслено 2% с киноа-40 гр. Живя дълго и юи завеща никога да не ям презрели банани!
            Обичам те дядо!!!

          5. Аз знам простото правило само добре узрелите плодове и зеленчуци са пълноценни. Дори понякога с корите или обелките. Защото имат най много витамини. Е, да качват кръвната захар, но носят повече енергия така ! За здрави хора захарта от плодове не е проблем. А за диабетиците, те с допълнително хапче или инсулин качват захарите в мускулите, мозъка черния дроб. Захарите засищат с енергия.

          6. Напротив! По Дискавъри даваха, че банан в нашите географски ширини се яде на петна заради по – лесно усвояване на нишестето в него.

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions