София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Христо Грозев след шпионския скандал в Австрия: Риск е да се върна в България

Това са го посъветвали от американските и европейските специални служби

24 дниОбщество 25 Иванина Игнатова

Американските и европейските специални служби не препоръчват на Христо Грозев да се завърне в България, защото ще е в риск. Това каза самият той в предаването ефира на БНТ. 

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби. 

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. 

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така, са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", каза Христо Грозев.

По думите на Грозев част от групата, която е работила по следенето му, включително и по време на посещенията му в България, са били български граждани, които работели за руските специални служби.

"Така, че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", каза още той.