София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

КОД ЧЕРВЕНО: Наводнения и евакуации в Херсон след взривяването на язовира "Нова Каховка"

Володимир Зеленски свика по спешност Националния съвет за сигурност

11 сОбщество 529 Антония Лазарова

Скъсана язовирна стена, селища под вода и взаимни обвинения между Киев и Москва. Това е равносметката от взрива при язовир "Нова Каховка" в Херсонска област тази нощ, вследствие на което бяха отприщени милиони кубически метра вода.

150 тона машинно масло са се разлели във водите на Днепър заради пораженията в централата на Нова Каховка. Украинските власти се опасяват от нови течове и предупредиха за риск за околната среда. Тази сутрин украинските власти организираха евакуация на жителите от десния бряг на реката.

"Жители на Херсонска област, руската армия извърши терористична атака и взриви язовира "Каховка". След 5 часа нивото на водите ще е критично високо. Започна евакуация на населението. Пригответе си документи и вещи от първа необходимост и очаквайте автобусите, които да ви отведат на безопасно място", заяви Олександър Прокудин, ръководител на администрацията в Херсон.

Назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо обаче отбеляза, че не се налага голяма евакуация.

"Тази нощ Киев извърши поредния престъпен акт срещу цивилно население с ракетна атака срещу "Нова Каховка". Ситуацията не е критична и няма да попречи на въоръжените ни сили да защитават левия бряг на реката. Нивото на водата се покачи с 4 метра, но се стабилизира. Има разрушена инфраструктура, но това няма да наруши номралния живот в цялата Херсонска област. Дори не се налага евакуация, хората не използват изпратените в селата автобуси", каза Владимир Салдо, губернатор на Херсонска област.

Според назначения от Москва кмет на Нова Каховка целият град вече е под вода.

"Нивото на водата не спира да се покачва. Евакуираме хората, които са надолу по течението. Наводнени са помпени станции, разрушени са електропроводи, къщи, водата се стича неконтролируемо", коментира Владимир Леонтиев, кмет на Нова Каховка.

Украинският президент Володимир Зеленски свика по спешност Националния съвет за сигурност.

"Тази нощ те взривиха стената на водноелектрическата централа "Каховка". Взривът е станал в 2:50 ч. Това е абсолютно умишлен, планиран взрив. Знаеха точно какво правят. Само си представете обема на язовира - това е едно от най-големите водни хранилища в Украйна. Южните ни райони са наводнени. 80 градове и села са под вода. Евакуацията започна. И това са само първоначалните последствия", заяви Зеленски.