София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Костадинов защити подписката за референдум за присъединяването на България към Еврозоната

В декларация от трибуната на Народното събрание

53 сПолитика 465

В декларация от трибуната на Народното събрание председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов защити подписката за провеждане на референдум относно отлагането на приемането на еврото в България.

"Странно защо референдумът изведнъж, в рамките на две седмици, се превърна в най-големия враг на т.нар. демократи или по-скоро антидемократите в България. Ако слушаме тях, тяхната реторика, ще останем с впечатление, че най-недемократичната диктатура в света е Швейцария - държавата, в която се провеждат по няколко референдума на година по най-различни теми, които в повечето случаи са провеждани по инициатива на самото население“, заяви Костадинов.

“Референдумът бил път към диктатурата. В този антидемократичен, анти бих казал дори, античовешки хор, пригласят и много родни журналисти, използвайки абсолютно безнаказано националния ефир, за да внушават лъжи. Един от тези журналисти обясняваше как референдумът бил докарвал на власт много диктатори - това е лъжа - нито един диктатор не е дошъл на власт с референдум. Има обаче диктатори, дошли  на власт с избори и то много диктатори", добави лидерът на "Възраждане".

Костадинов коментира и гласуването на съдебната реформа:

"13 депутати от "Продължаваме промяната" и трима от "Демократична България" са отсъствали при вчерашното гласуване на съдебната реформа."

Лидерът на "Възраждане" попита дали отсъствалите имат зависимости към Гешев:

"Мнозинството щяхме да бъдем ние, които искаме съдебната реформа да бъде завършена, които последователно се борим за това.  Сега остава големият въпрос, който аз ще задам от тази трибуна - има ли зависимости от страна на главния прокурор персонално и от прокуратурата от някои не чак толкова главни прокурори, от страна на хората, които вчера липсваха, от малката софийска коалицийка от “Продължаваме промяната“, защото това беше предателство, не предателство към нас, а към техните собствени избиратели."