София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

НА ЖИВО: Президентът представя новото служебно правителство (ВИДЕО)

Очаквайте подробности!

пропускане
2 дниПолитика 197

Президентът Румен Радев представя новото служебно правителство.

"Точно преди 6 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Знаете прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Затова и приоритети, които отправих към вас, бяха укрепване на сигурността, гарантиране на доставките и сваляне на цената на енергоносителите, с фокус върху интересите на обикновените потребители, засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани", заяви президентът.

"Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт без парламентарна подкрепа, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да парирате насадените кризи, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за възходящо развитие на страната", добави Румен Радев.

"Достатъчно е да дам пример в един от най-критичните сектори, енергетиката, където само за няколко месеца бе извършен истински скок - беше завършен интерконекторът с Гърция, организираха се първите прозрачни реални търгове за доставки на втечнен газ, реши се проблемът със слотовете и то за десетилетия напред, чрез удвояване на капацитета в Александруполис и постигането на немислимото до момента споразумение с Република Турция. В резултат на това се постигна реална диверсификация и тя се отрази на цената", допълни още президентът.

"Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха, "Лукойл" да се регистрира и да плаща данъците си у нас", подчерта Румен Радев.

"България се превърна от страна, през която се транзитира руски газ, в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи, с които ние се поставяме в много по-добра позиция на Балканите, като не само гарантирахме собствената си енергийна сигурност, но и допринасяме за тази на нашите партньори и съюзници", заяви Радев.