София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

НС РЕШИ: Минималната работна заплата се увеличава от 1 януари 2024 година

Вижте подробностите

пропускане

Народното събрание реши минималната работна заплата да бъде увеличена на 850 лева от 1 януари 2024 година.

Решението бе взето със 159 гласа "за" от страна на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, БСП и "Български възход". 44 депутати от "Възраждане" и "Демократична България" гласуваха "въздържал се".

Одобрен бе и механизъм, според който размерът на минималната заплата ще се определя спрямо средната заплата за страната за срок от една годинам, като минималната възнаграждение ще бъде 50% от средното.

Промените в Кодекса на труда бяха внесени от БСП, които искаха увеличението да влезе в сила още от 1 юли 2023 г. Редакция направиха от ГЕРБ, които настояха решението да стане валидно от 1 януари 2024 г.

"Нека да се случи тогава, когато има бюджет и когато това може да се отрази във всички съответни бюджетни пера, така че да има резон едно подобно увеличение, а не просто то да служи за слоган на кампанията на БСП по време на изборите", аргументира редакцията на ГЕРБ Деница Сачева.

Председателят на БСП Корнелия Нинова подчерта, че левицата е внасяла близо 40 пъти досега промените в Кодекса на труда от октомври насам.

"Нашето предложение е - минималната работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя в срок до 31 октомври на текущата година и да не може да е по-малко от 50 но сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца", заяви Нинова.