София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Проф. Захари Захариев: Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност

"Многополярност няма нито в природата, нито във физиката"

11 месецаПолитика 13

"Между Китай и Русия се изгражда своеобразен феномен. Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност. Многополярност няма нито в природата, нито във физиката. Винаги полюсите са два. Голямата ни драма беше, че досега имахме еднополярен, а след това на базата на противопоставянето на много страни минахме в широкото използване на този термин "многополярност". С визитата на Си Цзинпин в Русия се кодифицира втория полюс".

Това заяви за БНР проф. Захари Захариев, който е председател на асоциацията "Един пояс, един път".

"Трябва да се прокара много деликатна граница между сигналите, които Китай дава по отношение на своето присъствие в лидерството на световните дела, и онова, което китайското ръководство очаква като реално следствие от тези планове - не само от мирния план за Украйна, но от проекта за новата система за сигурност, от проекта за глобалното управление на бъдещия свят. Става дума за сигнали към какъв курс ще се придържа Китай в световните дела без илюзии, че Китай може да реши въпроса "Украйна". Този въпрос зависи от САЩ. Свежда се и до голямата политическа битка в Щатите преди президентските избори догодина, както и до дълбокото разслоение сред американските елити", посочи проф. Захари Захариев.