София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ПРОУЧВАНЕ: Всеки 20-ти човек в САЩ притежава пушка AR-15

Днес тя е сред най-продаваните и популярни пушки

3 мИнциденти 189 Рая Златинова

Един на всеки 20 души в САЩ притежава това оръжие... Оръжията AR-15, които излязоха на преден план с масовите убийства в САЩ, отново бяха поставени в центъра на вниманието след атаката в училището в Нешвил, предадоха световни медии.
 
28-годишната Одри Хейл, която нападна основно училище в Нешвил, Тенеси, уби 6 души, включително 3 деца.

Според изявленията на полицията Одри Хейл, извършила кървавия атентат в Нешвил е страдала от "емоционално разстройство", е имала законно 7 оръжия. Сред тях е спорният модел пушка AR-15. Има полуавтоматична и автоматична версия на въпросното оръжие.

 
Полуавтоматичната версия на тези оръжия, произведени за военни цели през 50-те години на миналия век, се намира в оръжейни магазини за цивилна употреба.
 
Днес тя е сред най-продаваните и популярни пушки..
 
Според данни, получени от Washington Post и Ipsos, един на всеки 20 души в Съединените щати притежава AR-15. Това съответства на приблизително 16 милиона души. 
 
Според отговорите на 400 собственици на AR-15, анкетирани от Washington Post и Ipsos, най-важната причина да закупят това оръжие е "за защита и защита на дома им".
 
Според втората поправка в американската конституция, която регламентира правото на носене на оръжие, 12 процента твърдят, че притежаването на оръжие е право на всеки.
 
Сред отговорите на въпросите с отворен отговор са развлечение, спорт и колекционерски цели. 2% казват, че не са го купили, а е подарък или от семейството им. Според участниците в проучването по-голямата част от собствениците на AR-15 са бели мъже на възраст между 40-65 години.