София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Радев към Главчев: Все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

По думите на президента в понеделник сутрин ще направят последен разговор

19 дниПолитика 19 Марияна Стойчева

Държавният глава Румен Радев коментира предложението на служебния министъ-председател Димитър Главчев. Премиерът предложи да оглави поста на външен министър.

Радев каза, че в петък му се е обадил Главчев с предложението да заеме поста на външен министър. "Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство", каза президентът.

По думите на президента в понеделник сутрин ще направят последен разговор. "Ако той държи, аз както съм казвал, приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол", каза Радев. По думите му е много важно това правителство да успее и да осигури нормална среда за провеждане на избори.

"Искам да отбележа, че макар да му отне почти седмица, Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси", каза Радев.

"Министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина, а това няма как да стане, когато на поста е заместник-председател на партия, която е участник в изборите", каза президентът.

Радев посочи, че не е защитавал Стефан Димитров, а е бил против това зам.-председател на партия да отговаря за избори в чужбина.

"Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата доста по-добре от Митов", каза той.