София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Радев: Заедно с ЕК ще работим за повече инвестиции в нашата военно отбранителна индустрия

"За да имаме повече капацитет, по-модерни производства"

пропускане

"България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Знаете, че тази инициатива беше създадена през 2021 година - една година преди войната в Украйна. Този важен компонент от тази инициатива за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия са стратегическа автономия."

Това заяви пред медиите президентът Румен Радев, който представлява България на Европейския съвет в Брюксел.

"Затова ние високо оценяваме и визитата на комисаря Тиери Бретон. Забележете тя започна именно от България като признание за традициите, опита и големия капацитет на нашата отбранителната индустрия", добави Радев.

"Ние заедно с ЕК ще работим, така че да има повече инвестиции в нашата военно отбранителна индустрия, за да имаме повече капацитет, по-модерни производства, да запълваме както нашите запаси, така и да помагаме на държавите-членките на ЕС и НАТО да запълват своите запаси. Но България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна като част от тази инициатива заедно с други 9 държави от ЕС", допълни още Румен Радев.