София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Росен Христов: Правим всичко възможно цените на газа и тока да останат поносими

Министърът подчерта, че не очаква сериозна промяна в цените на горивата след 5 декември

11 сПолитика 268 Николай Парашкевов

Опитваме се глобално да понижим цените на газ, ток и паралелно с това е разработена система за компенсации на небитовите потребители. Правим всичко възможно цените да са поносими и няма риск да ги върнем на предкризисно ниво, това заяви енергийният министър Росен Христов пред bTV.

"За съжаление, за да има помощ тя или трябва да е еднаква за всички, или да няма. Таргетирано подпомагане се счита за държавна помощ и иска одобрение от Европейската комисия", подчерта той.

Опитваме се да привържем компенсациите за небитовите потребители към последната директива на ЕС за инвестиции в ВЕИ, енергийна ефективност и намаляване на потреблението в пиковите часове. Това ни дава възможност да диверсифицираме компенсациите, но не ни дава възможност по финансови показатели фирмите, които да компенсираме и тези, които - не, изтъкна енергийният министър.

Над определено ниво печалби да бъдат изземвани и да бъдат вкарвани в този Фонд за енергийна сигурност, който да използваме за компенсации, добави енергийният министър относно идеята за изземване на част от свръхпечалбите на енергийните дружества.

Според него това е реална възможност да се увеличи възможността на пакета за компенсации.

Не очаквам някаква сериозна промяна, тъй като за момента дерогацията, която приехме ще ни позволи за някакъв период да задръжим сегашната работа на рафинерията, подчерта той по въпроса с цените на горивата от понеделник, когато влиза в сила дерогацията на Европейския съюз по отношение на продуктите от руски петрол