София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ наложиха вето на резолюция на ООН за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа

“Нашите колеги от САЩ буквално пред очите ни подписаха смъртната присъда на още хиляди“

2 месецаОбщество 41 Кристияна Стефанова

Продължава яростната офанзива на израелските сили срещу бойците на Хамас в Ивицата Газа. Боевете ескалираха през миналата нощ. Междувременно Вашингтон наложи вето на искането на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня. По този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тринайсет членове на Съвета за сигурност подкрепиха проекторезолюцията, внесена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато Великобритания се въздържа при гласуването. Вотът идва, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди в сряда Съвета за сигурност за глобалната заплаха, която произлиза от продължаващата вече два месеца война в Газа.

Заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд каза, че проекторезолюцията е откъсната от действителността и "няма да промени нищо на терен".

"Затова, макар САЩ силно да подкрепят установяването на траен мир, при който израелци и палестинци да могат да живеят в мир и сигурност, не подкрепяме призивите за незабавно прекратяване на огъня", допълни американският дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

"Нашите колеги от САЩ буквално пред очите ни подписаха смъртната присъда на още хиляди, ако не и на десетки хиляди мирни жители в Палестина и Израел, включително жени и деца, а също така на опитващите се да им помогнат служители на ООН. Историята ще даде оценка на тези действия на Вашингтон", каза заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.