София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Синоптик: В момента морето е по-топло, отколкото трябва да бъде

Лятото още не е дошло, но отбелязваме летни рекорди

1 месецОбщество 7 Иванина Игнатова

Лятото още не е дошло официално, но постоянно отбелязваме летни рекорди. Вчера например в Русе и София бе поставен рекорд за деня - 39 и 33 градуса. Рекорди и днес ще има на доста места за деня. Но за месец юни най-високите температури са измервани в порядъка 35-40 градуса в исторически аспект. Това заяви в ефира на Нова телевизия синоптикът Симеон Матев. 

В момента морето е по-топло, отколкото трябва да бъде. У нас морската вода достигна вече 23-24 градуса. Такива температури обикновено се достигат през втората половина на юни, а тази година е още от началото на месеца. Но това се случва не само при нас. Целият Световен океан е по-топъл 14-и пореден месец, коментира той. 

Следващите дни хич няма да са спокойни. Ще имаме масови превалявания с гръмотевични бури, интензивни валежи, очакват се и градушки, предупреди той.

Утре най-много валежи по обем и опасност от градушки има в Източна и Североизточна България. В четвъртък ще бъде малко по-спокойно. Пак ще вали и гърми, но не чак толкова интензивно. В петък вече в цялата страна ще има условия за силни гръмотевични бури, силни валежи. Под интензивни валежи имам продвид, че за 30-60 минути е възможно да падне от порядъка на половин до един месечна сума, предупреди синоптикът. 

Снимка: БГНЕС