София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След пожара: Валенсия обяви тридневен траур

Жертвите са четири, много други са в неизвестност

2 месецаОбщество 1 Иванина Игнатова

Валенсия обяви тридневен траур след смъртоносния пожар в жилищен блок снощи. При него четирима души са загинали, докато много други остават в неизвестност, съобщиха испанските власти.

В изявление градският футболен клуб заяви, че ще свалят знамената наполовина на стадиона и ще отложат мача срещу Гранада тази събота.

Вероятно силните ветрове са допринесли за скоростта, с която се разрази опустошителният пожар, който унищожи и два съседни жилищни блока.

По време на пожара в пристанищния град е имал пориви до 60 км/ч, според испанската национална метеорологична агенция AEMET. В същото време сградите са били облицовани с изолационен материал, който е бил леснозапалим.

Кварталът на Валенсия, където стана фаталният пожар е смятан за един от най-красивите в града. И докато пожарникарите остават на мястото на инцидента, живеещите в района все още са в шок, но местната общност се събира, за да подкрепи службите за спешна помощ и пострадалите от огнената стихия.

Снимка: БГНЕС