София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група

Извършвали са престъпления срещу данъчната, осигурителната и финансовата система на България

3 мОбщество 256 Рая Златинова

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора на Софийската градска прокуратура по образувано досъдебно производство, са арестувани участници в престъпна схема. ДевеТ български граждани са привлечени към наказателна отговорност за престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления, както и за изпиране на пари, предадоха от пресцентъра на МВР. 

В рамките на спецоперацията са извършени претърсвания на 15 адреса на територията на София и на областта, иззети са множество документи, компютърни конфигурации, мобилни апарати и СИМ карти, квалифицирани електронни подписи, голяма парична сума в левове, евро, щатски долари и швейцарски франкове.

Разследването на антимафиотите започва през 2021 г., във връзка с придобити в ГДБОП данни за организирана група, извършваща  престъпления срещу данъчната, осигурителната и финансовата система на територията на страната ни. В рамките на проведените оперативни действия е установено, че последващото легализиране на произхода на финансовите средства, придобити от престъпна дейност, е ставало чрез отчитането им като печалби в „резултат“ от търговската дейност на реално дружество, регистрирано за целите на данъчно облагане по ЗДДС.

Според първоначалните данни престъпната група е действала от септември 2019 г. до настоящия момент при строго изградена йерархична структура. Регистрирането на засечените до момента 25 дружества ставало на имената на криминално проявени, малоимотни и с нисък статус лица. След регистрацията им, пълномощник извършвал банкови операции с големи суми пари към реални чуждестранни дружества за закупуване на стоки /енергийни и безалкохолни напитки, шоколадови и захарни изделия/. Пред банката е декларирано, че средствата са от извършени продажби, без те да са отразени документално в счетоводните справки на дружествата. Така след доставяне на стоките у нас, те бивали продавани без документи от склад на един от участниците в престъпната група, който е собственик и управител на реално функциониращо търговско дружество в България и едновременно с това е собственик на търговско дружество, регистрирано в Република Полша, от което основно се извършва покупката на стоки. Върху стоката не се начислява ДДС, не се издават съответните документи за продажбата им в България, сделките не се осчетоводяват по надлежен ред и не се внася дължимия данък в бюджета. По този начин бюджетът на Република България бива ощетен.

На обвиняемите са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в различен размер – трима са с гаранции от по 5000 лв., трима - от по 10 000 лв. и трима - от по 100 000 лв. На двама е наложена и забрана да напускат пределите на страната.

Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на СГП.