София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СУПЕР ВТОРНИК: Америка решава кой ще се бори за Белия дом, Байдън и Тръмп водят убедително

Предстои гласуване в 15 щата и една територия на първични избори

1 месецПолитика 1 Антония Лазарова

Милиони американци са призовани днес от партиите си да гласуват на първични избори за кандидат за президентския вот на 5 ноември в ден, който почти сигурно рязко ще съкрати времето за окончателния отговор - че основните претенденти ще бъдат двама президенти: бившият Доналд Тръмп и настоящият Джо Байдън.

След седмица или две би трябвало това да е ясно, след което Републиканската и Демократическата партии да се фокусират много рано в надпреварата върху предизборните кампании на двамата за ноемврийския сблъсък. Формалното одобрение става на партийни конгреси през лятото.

В понеделник Върховният съд на САЩ върна Тръмп като кандидат във всички щати след отхвърляне решение на Върховния съд в щата Колорадо, че името му не може да е в бюлетините в щатските избирателни секции, защото е нарушил конституцията на страната чрез участие в метеж или подстрекаване към такъв на 6 януари 2021 г. при щурма на Капитолия. Още няколко чака бяха решили подобна забрана и изчакваха съда във Вашингтон да се произнесе, но сега това няма да влезе в сила.

Днес е и последният, макар и изключително нищожен, шанс на Ники Хейли, бивш постоянен представител в ООН и кандидат за републиканската номинация, поне да забави кампанията на Тръмп. От кандидатурата ѝ започнаха да се оттеглят големи консервативни спонсори. Но аз имам дълг към избирателите - да им дам шанс за гласуват за някаква алтернатива, а не да се превръща всичко в избори като в Съветския съюз, каза тя.

Досега Републиканската партия организира предварителните избори в 9 щата и на Вирджинските острови. Тръмп спечели 273 делегати, а Ники Хейли - 43. За да е ясно, че Тръмп е кандидатът на републиканците, той трябва да си осигури 1215 делегати. 865 от делегатите ще бъдат излъчени в днешния Супер вторник.

Демократическата партия организира досега предварителни избори в 4 щата. Президентът Джо Байдън си осигури 206 делегати, а загуби само 2. За да стане кандидат за президент на Джо Байдън му трябват 1968 делегати. Днес трябва да бъдат избрани 1499 делегати на републиканския партиен конгрес.