София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

В кашони с бисквити, боза и безалкохолни напитки: Задържаха 273 000 къса цигари

Направени са два опита за незаконен пренос на ГКПП „Дунав мост 2“

7 дниКрими 11 Иванина Игнатова

Митнически служители задържаха 273 760 къса (13 698 кутии) цигари при два опита за незаконен пренос в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 26 май митническите служители спират за проверка товарен автомобил с групажна стока от България за Белгия и Холандия. Автомобилът е съпроводен до митническия терминал за сканиране с мобилна рентгенова система. При анализа на изображението митническите инспектори установяват нетипични плътности.

След разтоварване на две палета с бисквити те откриват недекларирани акцизни стоки – 245 000 къса (12 260 кутии) цигари с български акцизен бандерол. Водачът на автомобила заявява, че цигарите не са негови, а са натоварени в склад на спедиция.

В хода на проверката митническите служители установяват, че бисквитите са с изтекъл срок на годност и в недобър търговски вид, поради което може да се предположи, че са превозвани не като реална доставка, а само за камуфлаж на цигарите. Тютюневите изделия са задържани. Предстои установяване на изпращача на пратката за съставяне на акт за установяване на административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

Ден по-рано, на 25 май, митническите служители откриват 28 760 къса (1 438 кутии) цигари с български акцизен бандерол, укрити в палетата с боза и безалкохолни напитки на товарен автомобил. Тютюневите изделия са разкрити след сканиране с мобилна рентгенова система на товарната композиция, пътуваща от България за Германия.

Водачът заявява, че сам е закупил цигарите от магазин и ги е поставил в автомобила. Недекларираните стоки са задържани и е съставен акт за установяване на административно нарушение.