София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАБРАНА ОТ ВАС: Без повече "легналите полицаи" заради отменена наредба

"След промяна в наредбата вероятно те отново ще започнат да бъдат поставяни,,

1 месецОбщество 2 Марияна Стойчева

Върховният административен съд забрани поставянето на изкуствени неравности по пътищата или така наречените "легнали полицаи".

По жалби на физически лица магистратите са намерили нарушения при архивирането на документите, с които ce издава разрешение за поставянето на ограничителните на скорост.

Според пътния експерт от Велико Търново Илко Цветков трябва да се промени наредбата, за да могат да се поставят нови изкуствени неравности.

"Досега съществуващите няма да бъдат махани, но се спира поставянето на нови на места, където е необходимо да ги има. Наистина съществуват и такива, които не са по стандарт, по-високи са, водят до повреди на автомобили, но това е най-сигурният начин за ограничаване на скоростта. След поставянето на ''легнали полицаи" драстично намалява възможността за пътни инциденти", посочи той.

По думите му съдът е забранил поставянето на нови неравности, защото казусът не е пуснат онлайн за обществено мнение.

"След промяна в наредбата вероятно те отново ще започнат да бъдат поставяни. Бих посъветвал кметовете да канят автоинструктори на обсъжданията на организацията на движението", предложи експертът.