София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

100 км. пробег за 2,11 лева с електрическата Honda

Световният автомобил на годината е вече и в България
14 мБизнес 1226

Напълно електрическият модел на Honda, обозначен с простичкото име „e“, е истински гостенин от бъдещето. Чаровното, но високотехнологично автомобилче с лекота щурмува градската джунгла, без да отделя и грам вредни емисии. Паркирането с него е като детска игра, благодарение на компактните му размери - 3894 мм дължина, 1752 мм широчина (със страничните камери), 1512 мм височина. Внушителната за тези данни колесна база от 2530 мм превръща Honda „e“ в пълноценен 5-местен автомобил. При по-богато оборудваната версия на модела системата Honda Parking Pilot ще паркира вместо вас. 

Страничните огледала са заменени с камери, а задвижващи са задните колела. Буксата за зареждане е разположена централно на предния капак и е защитена от високоякостно стъкло. Максималната мощност на електромотора е 136 к.с., а максималният въртящ момент - 315 Нм. С тези данни електромобилът развива максимална скорост от 145 км/ч, а ускоряване от 0 до 100 км/ч се случва за 8,3 сек. Това не ви е достатъчно? Има и версия с мощност 154 к.с.!

3,66 лв. ще струва изминаването на 100 км с Honda „e“ при зареждане с ток на дневна тарифа, а на нощна удоволствието ще е още по-евтино – 2,11 лв. Впечатляващо ниска е и цената на обслужването до 100 000 км, равносилна на 2 литра масло на трансмисията и 2 смени на поленов филтър на обща стойност 236,78 лв. с ДДС. 

Зареждането – като на лаптоп

Стандартно моделът се предлага с кабел за битово електричество, с който зареждането не се различава от това на лаптопа ви. Допълнително може да се поръчва ССЕ стенно зарядно с букса Тип 2 или фиксиран кабел (т. нар. „къмпинг букса“).  

Експресното зареждане на батерията до 80% от 100-киловата CCS2 зарядна станция става за 30 минути, а до 100% от 7,4-киловатова обществена станция – за 4,1 часа. Имате възможност да използвате за целта и домашната електрическа мрежа, но ще ви отнеме 18,8 часа.

Изобретението Honda Power Charger превръща обикновения контакт за битово електричество в станция за бързо зареждане. Добрата новина е, че е съвместимо и с конкурентни електромобили. 

Комбиниран педал и 222 км пробег

Голямо улеснение е режимът на управление с един комбиниран педал. В този случай шофьорът има възможност едновременно да ускорява, забавя и дори да спира автомобила само с помощта на педала на газта, нещо изключително удобно при движение в градски трафик. 

35,5-киловатчасова батерия с маса 228,4 кг осигурява пробег от 222 км при заряд 80%. 

Влезем ли в Honda „e“, придобиваме усещането, че сме попаднали в космически кораб - пълноразмерни сензорни LCD екрани опасват бордовото табло по цялата му широчина. Уютно допълнение към тази технологичност са декоративните елементи с ефект на естествено дърво и приличащите на удобен диван задни седалки. 

Още с излизането си на пазара Honda „e“ спечели над 13 престижни награди, сред които и титлата „Световен автомобил на годината“. Моделът е и първият „японец“ завоювал аналогичното звание в Германия. 

Допълнителна информация за модела ще откриете на https://cars.honda.bg/honda-e/ .

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!