София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

101-годишна съседка на Хитлер разказа спомените си за фюрера

Алис Франк Стоук, еврейка от Великобритания

4 годиниИстория 10 Боряна Райчева

Алис Франк Стоук, еврейка от Великобритания, която наскоро навърши 101 години, е била съседка на Адолф Хитлер в детството си. Тя сподели спомените си с британската информационна агенция SWNS.
Хитлер се премества в апартамент на „Prinzregentenplatz“ 16 в Мюнхен в края на 1920-те, когато е освободен от затвора след неуспешен опит за преврат. Стоук живее в съседство с Хитлер през 20-те и 30-те години на миналия век. Въпреки че са живели буквално в една и съща къща, те се засичали рядко. Понякога Стоук виждала Хитлер да идва заобиколен от членове на СС. Веднъж е видяла, че се изнася ковчег от апартамента. Предполага се, че е на племенницата на Хитлер. 
"Живеехме в голяма къща с няколко входа", казва Стоук. - Единият водеше до нашия апартамент номер 14, другият - или до номер 13, или до номер 15, където живя Хитлер. Чухме клюки от готвача и други.  Мисля, че племенницата на Хитлер Гели Раубал също живееше там и почина. Има много версии за това къде е живяла и как е починала. Мисля, че беше в този ковчег, но няма доказателства за това. "
Анжелика Мария Раубал, дъщеря на сестрата на Хитлер, живее с него от 1929 година. Смята се, че са имали романтична връзка, която започва още през 1925 година. През 1931 г. Раубал умира на 23-годишна възраст, според официалната версия - се самоубива в апартамента на Хитлер. Има и предположения, че тя е била убита от политически противници на Хитлер или на самия него.