София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

13 млн. лв.са нужни за ремонт на Александровска болница

В най-окаяно състояние са клиниките по хематология и алергология
пропускане

13 млн. лв.са нужни за ремонт на Александровска болница

В най-окаяно състояние са клиниките по хематология и алергология

7 месецаЗдраве 19 Боряна Райчева


Александровска болница е уведомила Министерство на здравеопазването за лошото състояние на част от сградите още през 2014 г. За цялостния ремонт на болничния комплекс са необходими над 13 млн. лева, информират от лечебното заведение във връзка с предстоящия протест на работещите срещу лошите условия за работа.
Александровска болница е изградена на павилионен принцип, като в сградния й фонд влизат 24 сгради, строени в периода 1898-2009 г.


За последните 6 години са извършени ремонти на приблизителна стойност 25 млн. лв. със средства на болницата и отпуснати от Здравното министерство или с финансиране по проекти.
Проблемите с лошите условия за работа на медицинския персонал и за болничния престой на пациентите продължават да бъдат предизвикателство за управлението на лечебното заведение.
Една от сградите, които се нуждаят най-спешно от ремонт, е тази, в която се помещават клиниките по хематология, ендокринология, нефрология, вътрешни болести и физикална медицина.
До ръководствата на Министерство на здравеопазването е изпращана многократно значителна по обем информация за състоянието на всяка от клиниките. За съжаление, без сериозен резултат.
В 3-годишната програма на директора на Александровска болница доц. Костадин Ангелов също е заложен ремонт на сградите.
Тя е на стойност 8,5 млн. лв. и представена е в Здравното министерство. Вече са отпуснати средства в размер на 300 000 лева за ремонт, свързан с преместването на Клиниката по алергология в сградата на Клиниката по кожни болести.
Министерството на здравеопазването е дало съгласието си за започване на процедура по ремонта на Клиниката по хематология, като от ведомството са поели ангажимент, че ще бъдат осигурени необходимите за това пари.