София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

161 деца от Украйна, считани за депортирани в Русия, бяха открити в Германия

Това заяви председателят на Националната полиция на Украйна Иван Виховски

21 дниОбщество 30

161 деца от Украйна бяха открити в Германия - те се считаха за депортирани в Русия. Заедно с германските си колеги украинските правоохранители установили местонахождението на територията на Германия на украински деца, отвлечени от Руската федерация - това заяви председателят на Националната полиция на Украйна Иван Виховски.

По думите на Виговски, Киев разчита на помощта на партньорите си в изправянето на руски военни престъпници пред украинските съдилища и съдилищата на други държави, както и на военно-политическото ръководство на Руската федерация в Международния наказателен съд и специалните трибунали. 

„Ние сме заинтересовани от съвместни действия с германските партньори както на двустранна основа, така и под егидата на Европол“, подчерта Виговски, отбелязвайки, че колегите от Германия са помогнали за събирането на доказателства за депортирането на деца в Руската федерация.