София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

2 000 души ще бъдат заети с компютърната обработка на изборите

От "Информационно обслужване" АД се надяват, че ще успеят да спазят заложените срокове

9 дниОбщество 7 Кристияна Стефанова

Глобално в цялата компания сме наели около 2 хиляди души, които ще бъдат заети за компютърната обработка. Конкретно в ЦИК на една смяна ще бъдат над 100 оператори.

Това заяви Ивайло Филипов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Информационно обслужване" АД, предаде репортер на БГНЕС.

"Очакваме да се справим с огромното количество информация, която ще има за тези два избора", каза Филипов.

"Информационно обслужване" АД представи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

Разработили сме софтуера. Извършена е сериозна подготовка за техническите средства, които да гарантират цялата сигурност. Проектът не е толкова технически, колкото чисто организационен, заяви Александър Станев, ръководител на проекта по демонстрацията на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването.

"Следва да изградим 31 изчислителни пункта към районните избирателни комисии", обяви Станев и допълни, че ще бъде направено и второ въвеждане, което да гарантира точността на изчисляването на резултатите.

Абсолютно всичко, което правим, е описано в Изборния кодекс или в решенията на ЦИК, увери Станев.

Ръководителят на проекта съобщи, че прилагат технологията на електронния подпис абсолютно навсякъде, за да се гарантира максимална прозрачност на процеса и всяко едно число, което бъде въведено в РИК, по същия начин да пристигне и в ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова подчерта, че със свои решения от 11 април ЦИК е определила изискванията към организацията на технологията на компютърната обработка, както и за изпълнител "Информационно обслужване" АД.

Изпълнителният директор да "Информационно обслужване" АД обясни, че на европейските избори кандидатската листа е една и съща за абсолютно всички РИК-ове.

По думите му в около 9500 от около 12 хиляди секции ще се гласува и с машина и съответно "протоколите ще имат две секции" – за вота на хартия и за вота от машина.

"Регистрираните партии и коалиции за изборите, в сравнение с миналите такива избори и за народни представители и за ЕП, са около 50% повече. За народни представители, по спомен, на миналите избори бяха около 5600 кандидати, сега в момента са около 7600", подчерта Филипов, като отбеляза, че тези числа водят до това "Информационно обслужване" АД, заедно с ЦИК, да предприеме действия за увеличаване на състава и смените.

По отношение на приетото от народните представители през миналата година видеоизлъчване на броенето на вота на гражданите от Секционните избирателни комисии, попълването на протоколите и подписването им да се излъчва онлайн, по думите му, също ще доведе до някакво забавяне.

От "Информационно обслужване" АД се надяват, че ще успеят да спазят заложените срокове. /БГНЕС