София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

4 жертви за два дни в Испания

Тежки последици от проливните дъждове

4 жертви за два дни в Испания

Тежки последици от проливните дъждове

9 месецаОбщество 17 Боряна Райчева


Проливните дъждове, които заляха Испания взеха трета жертва в ранните петъчни часове. Автомобил се блъсна в наводнен подлез в Алмерия, при което един от пътниците не е спасен. Мъж на 36 години също загина в Гранада. Колата му била пометена от наводнението, което доведе общия брой на жертвите до четири, предаде El pais.

В четвъртък двама братя и сестра също загинаха, след като превозното им средство беше завлечено от придошлите води в Кюде, в провинция Албасете.

Бурята причини тежки наводнения, евакуации, затваряне на основни пътни линии и големи щети в районите на Валенсия, Аликанте, Мурсия и Алмерия.

Бурите са породени от метеорологичното явление наричано „студената капка“. То е характерно за есенния сезон в Испания. Типично за него е внезапно падане на температурите по източния бряг, причинени от пристигането на много студен полярен въздух. Този случай вече се описва като най-тежкия от 1987г. насам.
Властите във Валенсия отмениха учебните занятия. Училищата и местният университет в Мурсия също отмениха занятията си.


Тежко засегнат е и районът на Аликанте. Испанският премиер Педро Санчез заяви, че в момента полицията и пожарната се борят, за да минимизират щетите.