София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

59 години от изграждането на Берлинската стена

ФРГ и ГДР просъществуваха, а сега България прилича на ГДР

59 години от изграждането на Берлинската стена

ФРГ и ГДР просъществуваха, а сега България прилича на ГДР

33 мЛюбопитно 415 Йоана Стайкова


През нощта на 12 срещу 13 август 1961г. започва изграждането на Берлинската стена - символ на разделението на следвоенна Европа.


В последствие от изграждането ѝ Германия се разделя на две - Федерална република Германия (ФРГ) и Германска демократична република (ГДР).


ГДР, въпреки името си като демократична, всъщност е била част от Съветския съюз. А защо се е казвала "демократична"? За да може да съществува. 


В ГДР, въпреки влиянието на СССР, е била налице многопартийната система. Това се е дължало на Потсдамското споразумение от 1945г., когато СССР е бил задължен да подкрепи демократична форма на управление в своята окупационна зона, тоест ГДР.


И въпреки че в страната е била налице многопартийната система, при всички избори е печелила една партия - Единната социалистическа партия на Германия.

 
България в момента не е под влиянието на вече несъществуващата СССР, България е "демократична" република. Но въпреки това, положението тук много прилича на тогавашното положение в ГДР. Многопартийната система е налице, но въпреки това винаги печели една партия. Свободата на словото е налице, но въпреки това невинаги "дават" да се упражнява това право. 


Докога България ще прилича на бившата Германска демократична република?