София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

78 ЯЗОВИРА ЩЕ БЪДАТ ИЗВАДЕНИ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ

500 ХИЛЯДИ ЛЕВА ЩЕ СТРУВА НА ДЪРЖАВАТА
7 годиниОбщество 24 Боряна Райчева

78 язовира в предаварийно състояние ще бъдат извадени от експлоатация. Временните мерки ще струват на „Напоителни системи“ 500 хиляди лева, които трябва да бъдат преведени до 31 декември. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Целта е да се избегнат нови наводнения и разрушаване на язовирни диги, заради придошлата вода. Областните управители са уведомени за наложителните мерки, заяви Василева. Те трябва да поемат отговорност и към 268-те язовира с неясна собственост на територията на техните общини. Безпризорните язовирите се използват за рибарници, а отводнителните им канали се запушват, което е и причината за преливането им. В момента за стопанисването на водните обекти на територията на страната са отговорни няколко ведомства. Очаква се идната година да бъде създаден единен орган, които да отговаря за поддръжката на водоемите. По този начин ще се осъществява навременен контрол и наблюдение на язовирите на територията на цялата страна.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!