София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

АЕЖ с остра реакция срещу вътрешния министър заради опит за намеса в разследване (ДОКУМЕНТ)

Заради разследване на Биволъ
6 мОбщество 1069

Асоциацията на европейските журналисти изпрати отворено писмо с предупреждение към вътрешния министър Христо Терзийски заради съмнения в "нарушаване на правата на журналистите". 

Протоколът е отговор на действията на полицейски служители, които се опитват да съставят такъв на журналиста Димитър Стоянов от Bird. Стоянов е предупреден да не общува с бизнесмен, обект на негово разследване. Репортерът се опитва да се свърже с въпросния бизнесмен, единствено за да му зададе въпроси относно данни, на които се е натъкнал. Според разказа на журналиста, бизнесменът отправя заплаха към него и му затваря телефона. Стоянов подава жалба срещу тази заплаха и резултатът е предупредителен протокол за самия репортер.

Друг случай, при който правата на журналист са нарушени от полицейски служители е насилието и задържането на Димитър Кенаров по време на антиправителствени протести на 2 септември 2020 г. Самият министър неглижира и направи всичко възможно за прикриването на полицейското насилие и незаконното задържане. 

Протоколът е изпратен в деловодството на МВР за подпис от предупреденото лице. АЕЖ си запазва правото да състави подобен предупредителен протокол и на следващия министър на вътрешните работи. Въпреки че са със спорна правна стойност, предупредителните протоколи са широко използвани от полицията. По тази причина и ние решихме да използваме този формат за комуникация с ръководството на МВР.

ПРЕДУПРЕДИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!