София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Аграрният министър за храните: Предстоят проверки от крайната цена назад по веригата

„Всеки производител е длъжен да има права проследимост”, подчерта Кирил Вътев

3 мАгро 734

На 100% е изтеглена партидата млечна каша, в която беше открито олово.

В това увери аграрният министър Кирил Вътев.

„Задължително е такава партида да бъде унищожена и това е направено. Как точно се е стигнало до този случай нямам информация. Този резултат обаче е излязъл в две проби. Взети са още шест. Резултатите са известни - наличието на олово е в ниска концентрация”, подчерта Вътев.

Министърът на земеделието посочи, че предстоят проверки от крайната цена на храните в магазините назад по веригата:

„Всеки производител е длъжен да има права проследимост”.

„Няма как някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават. Преработвателите са доста притиснати от изискването за по-ниски цени. Които обаче в крайния пазар на рафта не са толкова ниски. Вероятно тук също има нужда да се приложат някои правила, които са популярни в Европа”, добави той.

По думите на Вътев са необходими повече малки магазини, които да бъдат конкуренция на големите вериги:

„Трябва да се вземат мерки веригите да работят по правилата, по които го правят в Европа”.

Министърът на земеделието е категоричен, че не може държавна институция да определи каква да е надценката на продуктите:

„Когато някой регулира цени по административен път, а не по пазарен, създава ефекта на пружината. Натискаш и натискаш, в момента в който я пуснеш, тя отскача”.